Sedan starten 1989, har DATABITEN sponsrat de svenska gymnasieskolornas årliga ProgrammeringsOlympiad (också kallad "DataOlympiaden") i programmering. De svenska tävlingarna och deltagandet i Olympiaden administreras av Skolverket och KTH. Det börjar varje år under senhösten med en kvalificeringsomgång i landets gymnasieskolor. Uttagningarna brukar locka hundratals deltagare över hela landet. De som klarar ribban (20 30 elever) går vidare till en svensk final under våren. De fyra bästa i denna final går sedan vidare som Sveriges lag i den internationella finalen med deltagare från ett stort antal länder.
Varje land har rätt att ställa upp med högst fyra deltagare vid den årliga internationella finalen, IOI, under beskydd av UNICEF och med deltagare från allt fler länder. Sverige stod som arrangör för den internationella finalen år 1994. Elever från hela värden samlades vid KTH i Haninge under några heta julidagar till en mycket lyckad och uppskattad finalomgång. 1998 gick finalen i Setúbul i Portugal, 1999 i Turkiet, 2000 i Kina, 2001 i Tammerfors, Finland, 2002 i Sydkorea och år 2003 är USA värdland.
Under årens lopp har de svenska deltagarna lyckats mycket bra, med flera guldmedaljer som resultat. De senaste åren märks dock att konkurrensen har hårdnat, i takt med att antalet deltagarländer har ökat och programmeringsutbildningen har förbättrats. Nivån på tävlingsuppgifterna är i finalomgångarna nationellt och internationellt mycket hög och att lösa dem är en svettig hjärngymnastik även för erfarna programmerare.
Det i särklass populäraste programmeringspråket under åren har, såväl i Sverige som internationellt, varit Borlands Turbo Pascal (Delphi). Därefter följer C/C++ och sedan Basic. Under senaste åren har språkvalet breddats och nu förekommer Delphi/Pascal, C/C++, Java och Visual Basic.
Årets internationella final (den 14:e) hölls i Sydkorea under augusti. Antalet deltagarländer hade växt till 78, varav 73 länder hade minst 1 tävlande. Enligt Håkan Strömberg, eldsjälen bakom det svenska deltagandet, var årets tävlingar en av de bästa hittills - bra organisation och hög kvalitet på tävlingsuppgifterna. De svenska deltagarna lyckades vinna 1 guldmedalj och 2 bronsmedaljer. Bland västländerna lyckades endast Sverige och USA ta guldmedaljer! Daniels guld var faktiskt den enda guldmedaljen inom EU! Här är det svenska laget:
Daniel Andersson, GULD!
Dan Nilsson Brons
Erik Berhardsson Brons
Carl Nettelblad
Finalen hölls i Tammerfors under juli. De svenska deltagarna lyckades i hård konkurrens vinna tre bronsmedaljer. De svenska bronsmedaljörerna är:
Daniel Andersson, Ludvika
Robert Håkansson, Vetlanda och
Carl Nettelblad, Uppsala.Närmare 300 gymnasister från ett 70-tal länder deltog. Carl var yngst i svenska laget och ska till hösten börja i åk 2!
År 2000 gick ProgrammeringsOlympiaden parallellt med sport-OS, men inte i Sydney utan i Kinas huvudstad Peking (23-30 september). Årets svenska lag bestod av
Erik Sandberg, Västerås, som även deltog i årets matematikolympiad,
Toivo Henningsson, Lund, som även deltog i fysikolympiaden,
Gustav Lindström, Lund, som är en svensk "veteran" och
Magnus Jonsson, Luleå.
De svenska uttagningstävlingarna var som vanligt mycket tuffa, så vi kan reda nu gratulera Erik, Toivo, Gustav och Magnus till finalistplatserna och håller tummarna för dem i Peking.Under sommaren har Erik, Toivo, Gustav och Magnus tillsammans med Dan Nilsson och Christian Falk (se bilden) representerat Sverige i "uppvärmningstävlingen" BOI 2000, som är Östersjö-motsvarigheten till den internationella finalen. I år arrangerades BOI av KTH i Haninge och i tävlingarna möttes deltagare från Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen. Guldmedaljer gick till två finska deltagare, där Tero Karras, var i särklass. Tero blir mycket farlig i Peking.
Vi kan gratulera Gustav Lindström till en silvermedalj och Erik Sandberg samt Toivo Henningsson till bronsmedaljer. Magnus Jonsson och Dan Nilsson var också mycket nära att knipa bronsmedaljer. Det svenska lagets resultat ser lovande ut inför finalen i Kina.
Årets internationella final hålls i Turkiet under oktober och Sverige kommer att representeras av
- Patrik Sundberg
, Danderyds gymnasium- Mattias de Zalenski
, Danderyds gymnasium- Erik Jonsson
, Porthälla gymnasium i Partille- Gustav Lindström
, Polhemsskolan i LundPatrik, Gustav och Mattias är "veteraner" de var svenska representanter i fjolårets final i Portugal, och lyckades då vinna Guld-, Silver, resp. Brons-medalj. Vi gratulerar Patrik, Mattias, Erik och Gustav till segern i den svenska finalen och hoppas på lika goda framgångar i Turkiet!
I 1997-98 års kvaltävlingar i programmering deltog 317 elever från 74 gymnasieskolor över hela landet. Av dessa gick 33 vidare till finalomgången i april. De fyra bästa i finalen fick representera Sverige vid den internationella olympiaden (IOI), som 1998 hölls i Setúbal, Portugal, den 5-12 september. När resultaten av finalomgången hade rättats, visade det sig att två deltagare delade första plats, Gustav Lindström från Polhemsskolan i Lund och Mattias de Zalenski från Danderyds gymnasium. Till finalen gick också 3:an Pär Söderhjelm från Finnvedens gymnasium i Värnamo och 4:an Patrik Sundberg från Danderyds gymnasium.
I september avgjordes så den internationella finalen av DataOlympiaden i Setúbal i Portugal. Det svenska laget klarade sig mycket bra. Tävlingsdelen omfattade två dagar och man kunde varje dag maximalt gå 350 poäng, totalt alltså 700 poäng. Här är de svenska resultaten:
Resultatet efter första dagen
Pär Söderhjelm 350 (av 350 möjliga)
Gustav Lindstroem 350
Patrik Sundberg 320
Mattias de Zelinski 250
Andra dagens resultat
Patrik Sundberg 350 (totalt 670 av 700 möjliga)
Gustav Lindström 270 (totalt 620)
Pär Söderhjelm 160 (totalt 510)
Mattias de Zalenski 190 (totalt 440)
Vi gratulerar Patrik, Gustav, Pär och Mattias samt den svenska tävlingsledningen med Håkan Strömberg i spetsen till de fina resultaten!
Hösten 1996, deltog 318 elever från hela landet. De elever som lyckades bäst fortsatte sedan till den svenska finalen under våren 1997. Här deltog 42 finalister, som den 26 mars möttes i finalomgången. Fyra elever kvalificerade sig för den internationella finalen - Jimmy Mårdell, Marcus Isaksson, David Rydh och Pär Söderhjelm.
I slutet av november 1997 bar det så iväg till den internationella finalen i Kapstaden, Sydafrika. Här mötte de svenska deltagarna ungdomar från 62 länder. Tävlingar pågick från den 30 november till 7 december. Jimmy och Marcus lyckades ta guldmedaljer, vilket är en imponerande prestation, så Håkan Strömberg, som är de svenska tävlingarnas eldsjäl och organisatör, var mycket nöjd vid hemkomsten. "Bästa resultatet sedan 1992 och inget annat land fick fler guld", sa Håkan.
|
Högskola/Universitet Antal studenter
i avtaletProdukter Högskolan i Borås
Data- och affärsvetenskap360 Delphi 6,7 Enterprise, C++ Builder 6 Professional, JBuilder 7 Enterprise, m fl Chalmers Lindholmen
Göteborg200 Delphi 6 Professional, JBuilder 7 Enterprise, m fl Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 3000 Delphi 6,7 Enterprise, C++ Builder 6 Enterprise, JBuilder 7 Enterprise, Kylix 2,3 Enterprise, InterBase 6.5 Windows, InterBase 6.5 Linux, m fl. Malmö högskola Delphi 7 Enterprise (160 studenter), C++ Builder 6 Professional (260), JBuilder 7 SE (460) Högskolan i Skövde
Datavetenskap200 Delphi 6,7 Enterprise, JBuilder 7 Enterprise Mitthögskolan i Östersund
ITE300 Delphi 6,7 Enterprise, C++ Builder 5,6 Enterprise, JBuilder 6,7 Enterprise, Borland Enterprise Server 5, VisiBroker Edition Örebro Universitet
ESA200 Delphi 6,7 Enterprise, JBuilder 6,7 Enterprise, InterBase 6.5 Windows Örebro Universitet
Teknik- och Naturvetenskap200 Delphi 6,7 Professional, C++ Builder 6 Enterprise, JBuilder 6,7 Enterprise
Det sammanlagda antalet lärare och studenter som har fri tillgång till utvecklingsverktyg från Borland överstiger därmed 5000!